2013. március 31., vasárnap

Ropogós sajtos rúd










Ez a recept már vagy 20 éve a birtokomban van. Még annak idején, pályakezdő koromban egy kedves kolléganőm adta közre a nagy érdeklődésre való tekintettel. Nyugdíjas búcsúztatóra hozta és ahogy megkóstoltuk mindenki másnap már meg is akarta sütni. A tészta ropogósságát, könnyedségét a benne lévő ecet adja. Már nagyon régen nem sütöttem, mert van ITT egy másik jól bevált receptem, azt készítem gyakrabban, de most az ünnepre való készülődéskor a kezembe akadt ez és így ennél maradtam. A tészta lefagyasztva kb 3 hónapig eláll, így bármikor, ha egy kis sós rágcsára támad kedvünk, rögtön kéznél van az alapanyag, csak 1-2 órával sütés előtt elő kell venni, hogy kiengedjen. Füstölt sajttal is nagyon finom.    

Elkészítési idő: 45 perc
Pihentetés: 8 óra


Ropogós sajtos rúd

Hozzávalók:

tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 25 dkg reszelt trappista sajt
  • 2 dl tejföl
  • 2 ek 10%-os ecet
  • 2,5 - 3 tk só

tetejére:

  • 1 felvert tojás
  • 10 dkg trappista sajt

Elkészítése:

  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, folpackba csomagolva 1 éjszakát a hűtőben állni hagyjuk.
  2. Lisztezett felületen kinyújtjuk, derelyemetszővel tetszőleges méretű rudakra vágjuk.
  3. Tetejüket a felvert tojással megkenjük, reszelt sajttal bőven megszórjuk.
  4. Sütőpapíros tepsibe téve, előmelegített sütőben 170-180°C-on kb 20-25 perc alatt szép pirosasra sütjük.






Kellemes Húsvéti Ünnepeket!








2013. március 30., szombat

Tojáslikőr házilag








Az idén is elkészült a krémesen lágy édes valóság, a házi tojáslikőr, ami nehezebb falatok előtt és után bizony nagyon - nagyon itatja magát. Akár még ma is elkészíthető, de egy kis állás azért jót tesz neki.
Receptjét megtaláljátok ITT.









2013. március 27., szerda

Orosz Briós










Sima hétköznapokon is nagyon szeretem a kalácsot, egy bögre meleg kakaóval, pikáns lekvárral és máris jól indul a nap. A húsvéti ünnepekre pedig egyenesen elmaradhatatlan, mindig készül a sonka mellé, mert az enyhén füstös íz az édeskés kaláccsal valami páratlan kulináris élvezetet tud nyújtani. Most egy olyan kalácsot, brióst hoztam, amely a délutáni tea, kávé mellé illik inkább, mert fahéjjal van ízesítve, nem túl édes, de lágyan foszlós és az illata az valami mennyei. Ha valaki nem szereti, a fahéj kihagyható belőle, csak a cukros vajjal elkészítve is nagyon élvezetes. A belefont tészta rózsák által igazán mutatós és különleges, a vendégek el sem fogják majd hinni, hogy mi készítettük. Ha megtetszett, még nem késő hozzálátni.


Elkészítési idő: 60 perc
Pihentetés: 90  perc

Orosz briós

Hozzávalók:

tészta:
  • 60 dkg liszt
  • 2,5 dl langyos tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 9 dkg cukor
  • 9 dkg olvasztott vaj
  • 1 tojás
  • 2 tk vanília aroma
  • csipet só

töltelék:

5 dkg puha vaj
2 ek cukor
1-2 tk őrölt fahéj

tetejére:

  • 1 tojás
  • pici kristálycukor
  • jégcukor (elmaradhat)


Elkészítése:

  1. A tejet meglangyosítjuk, a felébe kevés cukrot keverünk, belemorzsoljuk az élesztőt és meghintjük kevés liszttel. 
  2. 10 percre félre tesszük.
  3. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a tojást, cukrot, csipet sót, vanília aromát, az olvasztott vajat, felfuttatott élesztőt és a maradék tejjel sima tésztává gyúrjuk.
  4. A tálat letakarjuk és a tésztát szobahőmérsékleten kb 1 óra alatt  1,5-szeresére kelesztjük.
  5. Lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk, egyenletesen rákenjük a puha vajat, megszórjuk a fahéjjal elkevert cukorral, feltekerjük.
  6. A tészta két végéből 4-5 cm-nyit levágunk, a "rózsákat" félretesszük, mert majd belefonjuk a tésztába.
  7. A tésztát hosszanti irányba félbevágjuk, a tetejétől 2-3 cm-t elhagyva. Az egyik rózsát a tészta elejébe, a másikat a végébe belefonjuk.
  8. A megfont tésztát sütőpapírral bélelt hosszúkás sütőformába tesszük, letakarva még 30 percig kelesztjük.
  9. Lekenjük a felvert tojással, kevés cukorral meghintjük, jégcukorral megszórjuk.
  10. Előmelegített sütőben 180-200°C-on kb 45 percet sütjük. 
  11. Ha túl gyorsan sülne a teteje, akkor a sütési idő felénél takarjuk le alufóliával vagy sütőpapírral, úgy süssük tovább.





Recept forrása, némi változtatással ITT található.






2013. március 20., szerda

Kókuszhabos csiga









Vannak olyan időszakaim, amikor egy bizonyos ételt annyira kívánok, hogy napi szinten kell elkészítenem, így volt ez mostanában a zellerkrémlevessel is. Pirított magvas rozskenyérrel és jó sok snidlinggel a tetején, ... nem bírtam hetekig abbahagyni. Úgy látszik végül eltelítődtem vele, mert most meg a kókuszos íz után vágyakozom napok óta, így tovább nem tűrt halasztást ennek az isteni kókuszhabos csigának az elkészítése. Először kókusztekercset gondoltam, hogy készítek, de arra meg várni kellett volna holnapig, hogy jól kifagyjon a hűtőben, ezzel a sütivel meg már ma csillapítani tudtam a kókusz utáni vágyakozásomat. Még igazán ki sem tudott hűlni, a nagy része szempillantás alatt elfogyott.     
  
Elkészítési idő: 45 perc

Kókuszhabos csiga 

Hozzávalók:

tészta:

  • 45 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 4 tojássárgája
  • kicsi reszelt citromhéj
  • 1 dl tej
  • kevés cukor
  • 2 dkg élesztő

töltelék:

  • 4 tojásfehérje
  • 30 dkg porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 10 dkg kókuszreszelék

tetejére:

  • porcukor
  • vaníliás cukor


Elkészítése:

  1. Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk. A tésztát három egyenlő részre osztjuk, cipót formálunk belőlük, betesszük a hűtőbe, amíg elkészítjük a tölteléket.
  2. A tojások fehérjét a kétféle cukorral gőz fölött - pici citromlével - kemény habbá verjük, vigyázzunk, hogy ne legyen se túl folyós, se túl kemény, különben nem lehet rákenni a tésztára. Ha kész óvatosan belekeverjük a kókuszreszeléket.
  3. A cipókat egyesével jó vékonyra kinyújtjuk, nem túl vastagon megkenjük a kókuszos töltelékkel, feltekerjük, ujjnyi vastagra szeleteljük, a csigákat fektetve, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, kis távolságot hagyva közöttük, előmelegített sütőben 160-170 C-on  kb 15-20 perc alatt szép halványra sütjük. Vigyázni kell, mert könnyen megég!
  4. Tetejét vaníliás cukorral elkevert porcukorral megszórjuk.







2013. március 8., péntek

BOLDOG NŐNAPOT!

kép: pinterest



Tali Gitta: Márciusi ünnep


Szép március! Fagyot űző,

fázó lelket melengető,

borús napokat kergető,

Nyolcadikán nőt köszöntő!



Megállunk egy pillanatra

gondot és bút hátrahagyva,

hogy titeket ünnepeljünk,

s nektek mindent megköszönjünk.



Bölcsőtől a koporsóig,

ti kísértek véges-végig.

Féltő gonddal körülvesztek,

szeretettel dédelgettek.



Ha bánat ér, vigasztaltok,

s örömömben is osztoztok.

Adni mindig készen vagytok,

türelemből ki nem fogytok.

Tőletek teljes az élet,

ti jelentitek a szépet.



Nem lehet ezt meghálálni,

s nehéz szavakat találni.

Ezért hát e szál virágot,

Köszönetképp fogadjátok!








2013. március 7., csütörtök

Káposztás hasé










A hasé kis party-falatkákat jelent. Általában a szilveszteri asztalok, állófogadások népszerű szereplője, mert pont csak akkora falatka, amit egy harapásnyira el tud tüntetni az ember. Én a hétköznapokon is szoktam készíteni, mert nagyon hamar meg van. Dinsztelt káposzta mindig van lefagyasztva, előző este csak kiveszem, kiengedem, másnap már tölthető is vele a leveles tészta. Langymelegen, frissen, ropogósan a legfinomabb. Nálunk még sosem volt ideje kihűlni.

Elkészítési idő: 120 perc

Káposztás hasé

Hozzávalók:
kb 20 db-hoz

  • 1 kg fejes káposzta
  • 2 ek olaj
  • őrölt bors
  • cukor
  • 1 cs Tante Fanny leveles tészta (270 gr)

tetejére:

  • 1 tojás
  • szezámmag


Elkészítése:

  1. A káposztát lereszeljük, sózzuk, 30 percet állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk a levét.
  2. Az olajra rádobjuk a káposztát, puhára pároljuk, a befejezés előtt 5 perccel az edény egyik felébe félre húzzuk a káposztát, a másik felében a zsiradékon megkaramellizáljuk a cukrot, összekeverjük a káposztával és még néhány percig együtt pirítjuk, közben sóval, borssal ízesítjük.
  3. A leveles tésztát kiterítjük, 3 csíkra vágjuk. Mindegyik csíkra egy vonalban teszünk a káposztából, feltekerjük, majd felvert tojással megkenjük, szezámmaggal megszórjuk, kb 1,5 cm-es darabokra vágjuk.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, kevés hideg vízzel megspricceljük, előmelegített 220°C-os sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.
  5. Langyosan a legfinomabb.






2013. március 6., szerda

Sztracsatella szelet sütés nélkül

 








A napokban valami könnyed, gyorsan elkészíthető, igazán habos édességet kerestem a neten, fő szempont volt, hogy ne kelljen sütni, mert ahhoz most nem volt sok kedvem. Az FB-n nézelődve többször is szembe találtam  magam ezzel a recepttel. Nagyon vonzó volt számomra, hogy bár krémes állagú, még sincs tele vajjal, ellenben kicsit keveselltem hozzá a fél deci tejszínt, ami a recept(ek)ben meg volt adva. Gondoltam, hogy elírás lehet, mert egy nagy tepsi süteményhez az biztosan nem lesz elég. Így neki láttam tovább keresgélni és végül Illéskrisz-nél leltem rá az eredeti, hibátlan receptre, és persze, hogy fél liter tejszín kell hozzá, nem fél deci. Érdemes volt elkészíteni, nem csalódtam benne, pont olyan könnyű és finom volt, amilyenre vágytam. Sokszor fogom készíteni még, vendég váráshoz is ideális sütemény.

Elkészítési idő: 45 perc
Pihentetés: 5-8 óra

Sztracsatella szelet sütés nélkül

Hozzávalók:


  • 1 liter tej + 2 dl a piskóták mártogatásához
  • 2 dl búzadara
  • 2 dl cukor (nálam csak 1,5 dl volt)
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 2 tojássárgája
  • 12,5 dkg margarin
  • csipet só
  • kb 30 db cukros tetejű babapiskóta (Savoiardi)
  • 5 dl habtejszín
  • 10 dkg étcsokoládé (jó minőségű, legalább 60%-os)
  • 1 ek keserű kakaópor

Elkészítése:
  1. A tejben elkeverjük a búzadarát, a tojássárgákat, cukrokat, csipet sót.
  2. Lassú tűzön, állandóan kevergetve, hogy le ne égjen, sűrű krémmé főzzük.
  3. Hűlni hagyjuk, majd habosra keverjük a puha margarinnal.
  4. A tejszínből kemény habot verünk és belereszeljük a fele csokoládét.
  5. A tejet meglangyosítjuk, megforgatjuk (nem eláztatjuk!) benne a babapiskótákat,
  6. kb 20 x 30 cm-es tepsi vagy jénai aljára lerétegezünk belőle egy sort, ráhalmozzuk a darás krém felét, majd a csokireszelékes tejszínhab felét. 
  7. Újra piskóta, maradék krém, maradék tejszínhab.
  8. Tetejét jócskán megszórjuk a keserű kakaóporral, ráreszeljük a csokoládé másik felét, és legalább 4-5 órára, még jobb, ha egész éjszakára a hűtőbe tesszük.
  9. Kockákra vágva kínáljuk.






2013. március 4., hétfő

Prézlis nudli




Még a Jókai bableves mellé készült, csak nem volt időm begépelni a receptjét. Gyerekkoromban rengeteg szilvás,- és barackos gombócot, barátfülét, nudlit ettem, és ezek most is nagy kedvenceim. Nem olyan nagy munka elkészíteni és még külön nagy előnyük ezeknek a krumplis tésztáknak, hogy jól fagyaszthatók, így érdemes nagyobb mennyiséget készíteni, amikor másra nincs időnk csak elővenni egy adagot a fagyasztóból és gyorsan kifőzni. Boltival már nem is próbálkozom, mert egy lapon nem lehet említeni a házi készítésűvel. Nudlit általában akkor készítek, amikor gombócot főzök és olyankor hagyok ki a tésztájából, de most maradt ki főtt burgonyám, így azt hasznosítottam.

Elkészítési idő: 60 perc

Prézlis nudli

Hozzávalók:

  • 50 dkg burgonya
  • 15 dkg rétesliszt
  • 1 tojás
  • diónyi zsír
  • csipet só

forgatáshoz:

  • 2 ek vaj
  • 15 dkg prézli
  • 1-2 ek barnacukor


Elkészítése:


  1. A burgonyát héjastól enyhén sós vízben megfőzzük, meghámozzuk, még melegen áttörjük.
  2. Ha langyosra hűlt, rászórjuk a lisztet, hozzáadjuk a csipet sót, tojást, zsírt és  könnyű tésztává gyúrjuk.
  3. Jól belisztezett felületen 1 cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, ujjnyi vastagságúra felcsíkozzuk, majd hengereket sodrunk belőle.
  4. A hengereket 1 cm vastagságúra felvágjuk, majd mindegyiket nudli formájúvá sodorjuk.
  5. Lobogó, enyhén sós - olajos vízben - több részletben - megfőzzük, amikor feljönnek a víz tetejére még 1-2 percig tovább főzzük. 
  6. A megfőtt nudlikat szűrőkanállal kiszedjük és egy szűrőbe tesszük őket, megvárjuk, míg lecsepegnek.
  7. A vajon a barnacukor hozzáadásával megpirítjuk a zsemlemorzsát, beleforgatjuk a nudlikat.
  8. Porcukorral megszórva, lekvárral kínáljuk.






2013. március 1., péntek

Jókai bableves










Már érezni a levegőben a tavasz semmihez sem hasonlítható édes illatát, de a testünknek-lelkünknek még szüksége van a forró, melengető levesekre. Ma egytálételnek is beillő, jó sűrű, tartalmas bablevest főztem, mégpedig úgy, ahogy Jókai Mór is szerette. Sokszor nem eszünk mást utána, mint egy könnyű pogácsát,  palacsintát vagy rétest, mert annyira laktató. Jókairól köztudomású, hogy nagy gourmand volt, szeretett a gasztronómiai élvezeteknek hódolni. Egyszer Füreden tartózkodott és saját ízlése szerint főtt bablevest rendelt, csülökkel, kolbásszal, jó tejfölösen. Ez a különleges ízvilágú bableves aztán annyira a kedvencévé vált, hogy azontúl csak így készítette, a leves pedig az idők folyamán "átkeresztelődött a nevére". A krónikák szerint ő még malackörmöt is főzött bele, amit én most kihagytam. Tél búcsúztató levesnek szántam, mert most már a könnyedebb tavaszi ételekre vágyunk.   

Elkészítési idő: 120 perc

Jókai bableves

Hozzávalók:

  • 50 dkg füstölt csülök
  • 1 pár debreceni kolbász 
  • 20 dkg száraz tarkabab
  • 2 sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • 1 kisebb zeller
  • 1 paradicsom
  • 1 zöldpaprika
  • 1 vöröshagyma
  • 3 g fokhagyma
  • 1 cs petrezselyemzöld
  • 2 babérlevél
  • pirospaprika
  • 1 ek zsír
  • 3 dkg liszt

csipetke:

  • 1 tojás
  • kb 5 dkg liszt
  • csipet só

Elkészítése:

  1. A babot és a csülköt előző este külön-külön annyi hideg vízbe áztatjuk, amennyi bőven ellepi.
  2. A csülköt feltesszük főni, ha már félpuha hozzáadjuk a babot, a megtisztított, felkarikázott répákat, zellert, paradicsomot, paprikát, babérlevelet, petrezselyemzöldet.
  3. Az egészet puhára főzzük. Sózni csak a végén sózzuk, mert a csülök is sós.
  4. Közben elkészítjük a csipetkét: a tojáshoz  csipet sót adunk és annyi lisztet, amennyit felvesz, kemény tésztát gyúrunk belőle, majd pici darabkákra csipkedjük.
  5. Zsíron megfuttatjuk a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát, hozzáadjuk a lisztet, lepirítjuk. Tűzről levéve megszórjuk a pirospaprikával, felöntjük hideg vízzel, simára keverjük.
  6. A kolbászokat felkarikázzuk, kevés forró zsiradékon megsütjük. 
  7. A megfőtt levesből kivesszük a csülköt, amikor már leomlik a csontjáról, apróra vágjuk, majd visszatesszük.
  8. Hozzáadjuk a rántást, beletesszük a csipetkét, a kolbászt, készre főzzük.
  9. Friss fehér kenyérrel, erős paprikával, tejföllel kínáljuk.