2017. július 6., csütörtök

Fűszeres, ropogós csicseriborsó


















Van úgy, hogy az ember egy kis sós ropogtatni valóra vágyik délután vagy este, de nem egy zacskó chipsre vagy popcorn-ra, hanem egy olyan ízbombára, ami tökéletesen kielégíti a nassolási vágyat és még egészséges is. Erre alternatíva a sült csicseriborsó (más néven garbanzo bab), mely tele van rosttal, fehérjével, de alacsony a zsírtartalma. Én mindig tartok itthon csicseriborsót, mert nagyon szeretem hummuszként vagy szendvicskrémnek elkészítve, de levesbe, salátába is gyakran kerül. A sült csicseriborsó egy nagyon egyszerűen elkészíthető snack, és mindösszesen négy egyszerű alapanyag szükséges hozzá: csicseriborsó, olívaolaj, fűszerek és só. Az a jó benne, hogy ízlésünknek megfelelően, végtelenségig variálhatjuk a fűszerezését, nálam most került bele egy kis csípős és füstölt íz is. Használhatunk hozzá kész fűszerkeverékeket, (pl: BBQ, cajun, marokkói, olasz...) mint ahogy én is tettem, de akár édesen, mézzel és fahéjjal is elkészíthető. Ajánlatos melegen fogyasztani, mert akkor a legfinomabb, amint lehűl veszít a ropogósságából. Ilyenkor levesbetétként vagy kevert saláták alapanyagaként használhatjuk fel. Néhány napig jól záródó dobozban tárolható.  


Fűszeres, ropogós csicseriborsó

Hozzávalók:


  • 40 dkg csicseriborsó
  • 3 ek olívaolaj
  • 2 ek provencei fűszerkeverék (lehet rozmaring, kakukkfű, oregánó)
  • 2 tk füstölt paprika
  • 2 tk chilipor  (vagy cayenne bors)
  • 1/2 tk tengeri só


Elkészítése:

  1. Ha konzerv csicseriborsót használunk, akkor leszűrjük, átmossuk, lecsepegtetjük, konyhai papírtörlővel vagy konyharuhával alaposan leszárítjuk. 
  2. Száraz csicseriborsó esetén a csicseriborsót előzőleg legalább 12 órára beáztatjuk, majd ugyanúgy járunk el vele, mint a konzervvel.
  3. A csicseriborsót egy edénybe tesszük.
  4. Az olajat összekeverjük a fűszerekkel, ráöntjük a csicseriborsóra, sózzuk, jól elkeverjük, hogy mindenütt egyenletesen bevonja a borsószemeket.
  5. Egy sütőtepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral, egyenletesen elterítjük rajta a fűszeres csicseriborsót.
  6. 200°C-on  kb 30 perc alatt ropogós aranybarnára sütjük, 10 percenként átkevergetve a szemeket, hogy egyenletesen piruljanak.
  7. Sütőből kivéve egy tálba tesszük, de nem fedjük le, mert a keletkező nedvességtől megpuhul.
  8. Azonnal tálaljuk és fogyasztjuk.

TIPP: 

Ne használjunk túl sok olajat, mert akkor nem lesz ropogós.
Ne süssük túl, mert kiszárad és kemény lesz, ráadásul a fűszerek is megégnek, megkeserednek rajta.








2 megjegyzés:

KÖSZÖNÖM A LÁTOGATÁST!
A hozzászólás linket, hirdetést, reklámot nem tartalmazhat!